Direct contact? Bel: 035 642 05 54

HomeNieuwsHuren ook in de vrije sector aan banden

Huren ook in de vrije sector aan banden

Onder flinke politieke druk heeft het kabinet besloten om de huurstijgingen in te perken: huren mogen maximaal 1 procent stijgen bovenop de inflatie, zowel in de sociale huur als de vrije sector.

Peter Winterman 6 november 2020, 20:12 Het Parool

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks wilden dat de huren niet te hard zouden stijgen. De coalitie gaat daar nu in mee, omdat het zonder de linkse steun geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer voor de woonbegroting van het kabinet.

Het is voor het eerst dat het kabinet huurstijgingen in de vrije sector aan banden legt. Tot nu toe mochten particuliere verhuurders zelf de jaarlijkse huurverhoging bepalen. Huren voor mensen met middeninkomens konden daardoor hard stijgen.

Eerder wilde het kabinet de huurstijging beperken tot 2,5 procent bovenop de inflatie. Daar komt minister Kajsa Ollongren (Wonen) nu op terug. “Iedereen moet betaalbaar en plezierig kunnen wonen, de huidige onzekere tijd benadrukt dat nog eens extra.”

In de politieke deal met PvdA en GroenLinks is ook afgesproken dat de inkomensgrens voor alleenstaanden om in aanmerking te komen voor een huurwoning niet omlaag gaat. Dat was Ollongren eerst wel van plan. Daardoor houdt een grote groep alleenstaanden toch recht op een sociaal huurhuis.

Verder komt er op aandringen van de linkse partijen een ‘volkhuisvestingsfonds’ van 450 miljoen euro. Met dat geld kunnen gemeenten woningen verduurzamen. Alleen gemeenten met ‘kwetsbare gebieden’ kunnen subsidie krijgen.

HBVA Gooi en Vechtstreek zet zich in voor:
  • Betaalbare huur voor lage- en middeninkomens
  • Genoeg goede woningen in leefbare buurten
  • Goede service van de Alliantie
  • Geschikte woonruimte voor wie een huis zoekt
  • Duurzaamheid
Heeft u een klacht of een vraag over uw huursituatie?
Neem contact op, dan helpen we u graag direct verder
Ja, help mij verder