Direct contact? Bel: 035 642 05 54

HomeNieuws'Druk op woningmarkt vraagt om snelle oplossing...

'Druk op woningmarkt vraagt om snelle oplossingen voor spoedzoekers'

'Druk op woningmarkt vraagt om snelle oplossingen voor spoedzoekers'

Als het aan woningcorporaties ligt, worden er de komende jaren meer tijdelijke woningen gebouwd. Koepelorganisatie Aedes roept gemeenten op locaties beschikbaar te stellen, de grondprijs te verlagen en procedures te verkorten. 

Dat is noodzakelijk om de ambities te bewerkstelligen, blijkt uit een onderzoek van Aedes onder 86 woningcorporaties. Eén op de vijf corporaties heeft al flexibele woningen neergezet. De helft zegt dat de komende vijf jaar te willen doen, in meer of mindere mate.

Ze bouwden zowel in 2017 als 2018 rond de 1500 tijdelijke woningen. De ambitie is om te groeien naar 10.000 tijdelijke, flexibele woningen per jaar. Dat zijn bijvoorbeeld omgebouwde containers, of demontabele huizen die makkelijk kunnen worden weggehaald na enkele jaren. 

Uit nood geboren

Volgens Aedes is de keuze voor tijdelijke woonruimten van huurders deels uit nood geboren: de druk op de woningmarkt in een aantal regio’s vraagt om snelle oplossingen voor spoedzoekers. Tijdelijke woningen worden ook gebruikt als wisselwoningen bij renovaties. Overigens kiest bijna drie van de tien corporaties bewust niet voor tijdelijke woningen. Zij richten zich uitsluitend op permanente woningen. ‘Waarom tijdelijk bouwen terwijl de behoefte permanent is’, stellen die corporaties.

Het kabinet ziet wel heil in tijdelijke huizen. Minister Kajsa Ollongren maakte het vorig jaar via een crisiswet mogelijk dat bestemmingsplannen voor vijftien jaar gelden in plaats van tien jaar. Ook het afschaffen van de verhuurdersheffing voor dit type huizen is een van de crisismaatregelen. De grondprijs van gemeenten is vaak nog wel te hoog om tijdelijke woningen haalbaar te maken. De woontermijn is veel korter en gemeenten hebben nog lang niet altijd een grondprijs die daarop is aangepast, meent Aedes op basis van het onderzoek. 

Bron: AD

HBVA Gooi en Vechtstreek zet zich in voor:
  • Betaalbare huur voor lage- en middeninkomens
  • Genoeg goede woningen in leefbare buurten
  • Goede service van de Alliantie
  • Geschikte woonruimte voor wie een huis zoekt
  • Duurzaamheid
Heeft u een klacht of een vraag over uw huursituatie?
Neem contact op, dan helpen we u graag direct verder
Ja, help mij verder